Suntem conștienți de nevoile elevilor, mai ales ale liceenilor, de a intra în contact cu diferite domenii și de a participa la cât mai multe activități de interes pentru ei. De aceea, la Little London am pus bazele unui departament de programe educaționale și voluntariat. Prin acesta, venim în întâmpinarea necesităților elevilor noștri.
„ … voluntariatul este o activitate obligatorie din procesul educațional”
Germina Enache este responsabilă de programele educaționale și voluntariat de la Little London. Aceasta consideră că „voluntariatul este o activitate obligatorie din procesul educațional, care constribuie la formarea elevilor. Îi pregătește pentru viitoarea viață de adult, le dezvoltă empatia și spiritul civic, de care avem atât de mare nevoie în societate.
Anul trecut școlar am deschis un parteneriat cu două ONG-uri importante: SOS Satele Copiilor și Salvați Copiii. Printre activitățile desfășurate în cadrul acestora s-au numărat grădinăritul în cadrul satului SOS din București și activități educative cu copiii din cadrul Salvați Copiii.
Am căutat să-i scoatem pe elevi din mediul școlar și să îi punem în fața unei experiențe autentice de învățare. De-a lungul timpului, ideea de voluntariat a fost transmisă profesorilor Little London ca valoare importantă în procesul educațional. Elevii văd în voluntariat o oportunitate de dezvoltare. De asemenea, înseamnă și bucuria de a face bine celuilalt.
Pentru că interesul este unul crescut pentru activitatea de voluntariat, anul acesta vom deschide noi perspective de voluntariat. Dorim să le oferim elevilor noștri diverse oportunități pentru a se dezvolta personal și profesional.”
Experiența voluntariatului pentru elevii Little London
Două dintre elevele de la clasa a XI-a A ne-au împărtășit din experiența lor din cadrul acțiunilor de voluntariat la Salvați Copiii și ce au învățat din acestea. Ne-au spus că le place foarte mult să fie voluntare. În acest fel ajută oamenii care au nevoie de susținere și îndrumare.
Ianina Manolachi a învățat, datorită voluntaritului cu copiii, să fie mai calmă, să interacționeze mai bine cu cei din jurul ei și să aprecieze mai mult lucrurile și oamenii care o înconjoară. „De fiecare dată când ajungeam la ei, mă strângeau în brațe, îmi zâmbeau, îmi spuneau cât de mult se bucură să mă vadă și mă rugau să mă joc cu ei. Când îi vizitam, încercam să fiu cât mai bine dispusă, pentru a se simți cât mai confortabil. Voiam să găsească în mine o persoană de încredere. Mai ales că fiecare copil era unic și venea cu povestea lui de viață, de care eram suprinsă.”
Sama Sijri ne-a povestit și ea despre experiența ei de voluntariat. „Din primul moment în care am intrat în clasă, copiii au alergat să ne îmbrățișeze. Erau foarte interesați să afle cine suntem și ce căutăm aici, la ei în școală. În prima zi am stat să ne cunoaștem cu fiecare dintre ei. Ne-am jucat fotbal, am desenat, ne-am jucat Leapșa și am povestit. Copilașii au avut tot felul de întrebări amuzante.”
Maratonul Internațional București
Pe lângă activitățile desfășurate la cele două ONG-uri, SOS Satele Copiilor și Salvați Copiii, liceenii noștri se mai alătură unei cauze. Voluntari pentru N-avem Sânge, aceștia vor susține alergătorii din cadrul Maratonului Internațional București. Duminică, 15 octombrie 2023, ei vor avea grijă de alergătorii care trec prin punctul de hidratare. Le vor oferi apă, fructe și energizante, dar și multe încurajări și voie bună.