Science Fair -Festivalul dedicat științelor

La Little Lodon, ziua de vineri ne-a suprins bucurându-ne de Science Fair – Festivalul dedicat științelor. Credem că este foarte important ca predarea materiilor să se facă și într-un mod practic. De aceea, ne asigurăm că elevii noștri pot să recunoască în viața lor de zi cu zi ceea ce ei învață la școală.

Science Fair presupune aducerea noțiunelor teoretice într-o prezentare care să includă elemente pe care le întâlnim și le folosim zilnic în viața noastră. În cadrul experimentelor nu s-a folosit nicio substanță toxică.

Cadrele didactice Little London care s-au ocupat de organizare au fost: Anca Matei, Daniela Constantin, Roxana Drăgan și Mirel Neagu. Elevii de liceu au fost pregătiți de profesorii lor în realizarea experimentelor. Iar aceștia, la rândul lor, le-au prezentat și explicat fenomenele din spatele experimentelor colegilor mai mici, de la grădiniță, primar și gimnaziu.

Fizica la Science Fair – Festivalul dedicat științelor

Prima știință cu care au făcut cunoștință copiii la Festivalul dedicat științelor a fost fizica. Fluidul non-newtonian a fost și primul experiment care i-a introdus în lumea științei. Amestecul obținut din amidon de porum și apă a constituit distracția celor mici, și nu numai. Am descoperit cum compoziția se schimbă, din lichid în solid, atunci când este lovită. Principiul conservării momentului a fost demonstrat prin Leagănul lui Newton. Mingile se lovesc, iar prima minge își transferă impulsul la următoarea.

Chimia la Science Fair – Festivalul dedicat științelor

Experimentele chimice de care s-au putut bucura copiii la cea de-a doua masă au fost diverse. De la identificarea pH-ului unor soluții uzuale, până la motivul pentru care se stinge o lumânare atunci când este acoperită de un borcan. Elevii Little London au descoperit, cu ajutorul liceenilor, ce pH are cafeaua, sucul sau oțetul. Lava Lamp a fost printre favoritele lor, menținându-i atenți și curioși să vadă care este reacția finală a experimentului. Atmosfera veselă a fost suținută și de baloanele care au fost umflate în urma reacției dintre bicarbonatul de sodiu și oțet. Pasta de dinți pentru elefanți a fost experimentul de final, iar spuma formată a fost elementul care le-a atras atenția și i-a ținut în suspans.

Biologia la Science Fair – Festivalul dedicat științelor

Ultimele experimente au fost cele la biologie. A fost nevoie de puțină plastilină și o lupă. Copiii s-au folosit de acestea pentru a descoperi ce tip de amprentă au. De asemenea, le-a fost explicat și ce este ADN-ul, precum și unicitatea acestuia. Elevii de liceu, utilizând plastilină în diverse culori, au prezentat și grupele sangvine, antigenele și anticorpii. În final, cei mici au fost captivați să descopere informații despre circulația sângelui în corpul uman. Ca prin magie, sistemul circulator a fost făcut vizibil cu ajutorul unor desene cu „cerneală invizibilă”, pe care copiii le-au pictat.

A fost o zi plină de știință! Curiozitatea și bucuria copiilor au fost debordante. Și putem spune că experimentele realizate au fost un succes evident. O dată pentru cei mici, care au putut descoperi educația într-un mod diferit. Elevii de liceu au pus în aplicare ce au învățat la orele destinate științei. Iar profesorii, pentru că au putut împărtăși din pasiunea și din experiența lor.

Scroll to Top