Săptămâna Verde la Little London

Săptămâna Verde la Little London a fost reprezentată prin multitudinea activităților pe care le-am desfășurat atât în școală, cât și în afara ei. Ne-am bucurat de natură și de ceea ce ne oferă. Ne-am cules informații despre protejarea mediului înconjurător. Am participat la diverse ateliere, workshop-uri și prezentări. Am fost în tabere și excursii, unde ne-am putut conecta cu natura.

De la mic la mare, am învățat ce înseamnă reciclarea, care sunt cei 3R și cât de importante și puternice sunt acțiunile noastre pe care alegem să le facem în scopul protejării naturii.

Activitățile recreative au fost și ele parte din Săptămâna Verde la Little London. Sportul, de asemenea, prin meciurile de handbal, plimbările în parc, cu bicicletele, sau pe Lacul Tei, cu caiacele.

Grădinița în Săptămâna Verde

Cei mai mici dintre noi au făcut primii pași în cunoașterea reciclării selective, prin strângerea gunoaielor și sortarea lor în funcție de cele 4 categorii: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă și biodegradabile.

De asemenea, ei au avut parte și de ateliere de creație. Folosindu-se de frunze, și-au creat propria pădure îmbrăcată în copăcei de toamnă, iar din cartofi au făcut arici.

Ciclul primar – Săptămâna Verde

Elevii Little London din ciclul primar au participat la activități în școală, dar și activități în afara ei. De asemenea, au fost vizitați de câțiva părinți, care le-au vorbit despre importanța alegerii unei meserii care să îți fie și pasiune. Cei mici au putut să experimenteze și ei meseriile favorite, pentru câteva ore, la Destiny Park.

Pentru că ne place să fim mereu informați, atelierele și workshop-urile au fost pe lista activităților verzi din această săptămână. Așadar, ciclul primar a fost prezent la atelierele de compost, eco-training-ul „Facem parte dintr-o lume curată” și atelierul despre reciclare. Toate acestea au reprezentat baza informațiilor de care ei aveau nevoie pentru a fi mai conștienți de mediul înconjurător. De asemenea, au împărțit colegilor mai mari pliante confecționate de ei, ce aveau ca mesaj „Salvați Planeta”.

Bineînțeles, au avut și posibilitatea să facă activități practice și creative. Din materiale reciclabile au făcut rachete și căsuțe pentru păsări. Inspirați de toamnă și de culorile ei, au pictat pe sticlă tablouri tematice. Și-au personalizat ghivecele de ceramică cu hârtie colorată și aracet.

Protejarea naturii a fost tema pe care ei au trebuit să o abordeze în proiectul dedicat protejării naturii. Cum, de altfel, au învățat și ce înseamnă economia circulară atunci când au făcut schimb de jucării între ei.

Tot din dorința de a afla cât mai mult și de a conștientiza cât contează să protejăm mediul înconjurător, cei mici au vizitat Muzeul de Geologie, Grădina Botanică, Reptiland și Ferma Pedagogică.

Excursii și tabere în Săptămâna Verde la Little London

Conectarea cu natura s-a făcut și prin excursiile la Podișor, la Edeland, în Parcul Mogoșoaia și la Vulcanii Noroioși. De asemenea, cele două tabere care s-au desfășurat în această săptămână au reprezentat un prilej pentru cei mici de a face activități împreună, lucrând ca o echipă.

În tabăra de la Brașov au avut activități dedicate Săptămânii Verzi. S-au antrenat în drumeții în natură, ștafetă, ateliere de ecologizare. Au jucat și o piesă de teatru cu tematică ecologică. Tabăra de la Bunești a fost și ea plină de activități. De la plimbări cu bicicleta, traseu off-road, până la lecții de echitație. Au participat, de altfel, și la ateliere de îndemânare și creativitate. Plantarea de copăcei și sculptarea de dovleci au fost și ele prezente pe lista activităților defășurate de cei mici. În ambele tabere, focul de tabără a fost nelipsit, copiii bucurându-se unii de ceilalți și de gustarea de bezele.

Știm cât de important este să facem un bine și celor care au nevoie de noi. Faptul că au fost voluntari pentru SOS Satele Copiilor, pentru cei mici a fost o activitate care i-a învățat că un lucru care pentru ei pare neînsemnat, pentru altcineva reprezintă enorm. Elevii le-au decorat foișorul pentru Halloween, le-au donat cărți, dulciuri și jucării.

Gimnaziul în Săptămâna Verde la Little London

Și elevii de gimnaziu au fost implicați în ateliere de creație. Au realizat, din frunze, portretul toamnei. Din materiale reciclabile și-au confecționat ghivece pictate, diferite costume și au construit lambă-roboței și un calculator din carton și bucăți de hârtie. Au făcut și un studiu-modelaj în lut după craniul uman și au creat propriile bath bombs din ingrediente bio.

Știu cât de semnificative pentru natură sunt acțiunile lor. Așadar, proiectele „Ways to help the environment”, despre reciclare și despre încălzirea globală au reprezentat prilejul perfect pentru elevii de gimnaziu să scrie și să deseneze metode prin care acțiunile lor pot proteja mediul înconjurător.

De asemenea, și ciclul gimnazial a desfășurat activități în afara Little London, unde au vizitat Reptiland, Pădurea Ciornuleasa, Grădina Zoologică și Muzeul Național de Arte al României. Au profitat de aceste ieșiri pentru a înțelege cât de importante sunt anumite specii de animale pentru mediu. Au putut, de altfel, să înțeleagă și mai bine importanța reciclării selective. Iar vizita la MNAR le-a arătat reprezentarea naturii în artă. De asemenea, au participat și la prima ediție a Crosului „Săptămâna Verde”, care a avut loc în Pădurea Chitila.

Elevii de liceu în Săptămâna Verde

Activitățile elevilor de liceu au fost preponderent în afara Little London. Desigur, au avut și ateliere și prezentări în școală. Prin acestea, liceenii au înțeles de ce sunt importanți liliecii în mediul urban, au discutat despre geopolitica schimbărilor climatice în workshop-ul dedicat.

Au învățat, de asemenea, și despre virusurile vii. Despre energia verde și despre investițiile care se fac în aceasta s-a discutat în cadrul proiectării documentarului despre marile companii ale lumii. Tot în școală, elevii au participat și la atelierul „Cine suntem noi?”, unde au învățat să fie mai atenți atât la ei, cât și la ce se întâmplă în jurul lor.

Tehnologia și creația au fost și ele prezente în cadrul atelierelor. Liceenii au proiectat mini roboți care reciclează și au realizat bath bombs folosindu-se de ingrediente bio.

În afara școlii, liceenii au fost prezenți la workshop-ul „Ecoteca”, unde s-a discutat despre reciclare, ce implică acest proces și ce înseamnă reciclarea selectivă. Despre schimbările climatice, elevii Little London au aflat mai multe în urma vizitei de la Administrația Națională de Meteorologie.

Muzee, Delta Văcărești și vizită la HOLCIM

Aceștia au vizitat în această săptămână verde Muzeul Antipa, Muzeul de Geologie, Muzeul Satului și s-au bucurat de o plimbare în Delta Văcărești. Au avut atât activități de relaxare, cât și diverse ateliere, precum cel de construire cuiburi pentru păsări. Atât în București, cât și în Brașov, elevii s-au împărțit în echipe și au căutat obiectivele turistice importante din cele două orașe.

Vizita la HOLCIM a fost un prilej pentru elevii de liceu de a acumula și mai multe informații. Au învățat cum este prelucrată piatra și transformată în ciment. Au intrat în camera de control și în laborator. Programul a fost unul destinat educării unui comportament responsabil și utilizării raționale a resurselor de mediu.  De asemenea, liceenii au descoperit principalele resurse de mediu și principiul celor 3 R – Reducere, Reutilizare și Reciclare. De asemenea, în cadrul vizitei s-a acordat o atenție importantă și educării modului de gestionare a deșeurilor.

A fost o săptămână plină de activități, dar verzi și echilibrate. Atât în școală, cât și în afara ei. Am participat la ateliere, workshop-uri, prezentări și ieșiri în aer liber. Toate menite să ne învețe și mai multe despre mediul înconjurător, despre natură și despre cum putem, prin gesturi mici și simple, să păstrăm totul verde.

Scroll to Top