În Săptămâna Altfel din acest an ne-am implicat într-o diversitate de activități, atât în școală, cât și în afara ei. Am fost plecați în excursii, tabere și am vizitat diferite locuri și instituții. Fiecare zi ne-a oferit oportunitatea de a descoperi și de a învăța lucruri noi. Toate acestea ne-au dezvoltat abilitățile într-un mod distractiv și interactiv.
Excursii și Tabere în Săptămâna Altfel
Excursiile și taberele din Săptămâna Altfel au întregit activitățile la care am participat. Muzeele pe care le-am vizitat ne-au dus în lumea imersivă a noilor arte. Ne-au dat ocazia, în același timp, să pictăm, inspirându-ne din arta maeștrilor basarabeni.
O altfel de experiență a fost creată prin turul ghidat de la Penitenciarul Rahova. Am putut să intrăm în contact cu realități sociale diferite. Să aflăm povești de viață surprinzătoare, să înțelegem cât de importante sunt alegerile pe care le facem în viață și să cunoaștem o lume despre care nu se vorbește în mod frecvent. Contactul cu persoanele private de libertate au fost adevărate lecții privind abuzul de substanțe, abuzul de putere, lipsa de responsabilitate și frecventarea unui anturaj nepotrivit.
În vizita de la Centrul Medical Avanta am putut observa care este procesul de triere a probelor. Am văzut cum se recoltează acestea și ce reprezintă fiecare eprubetă. Specialistul în genetică ne-a vorbit despre biologia moleculară, iar în cadrul Microbiologiei am văzut cum se însămânțează o cultură. În final, în camera de extracție și amplificare a departamentului de moleculară, am văzut probe la microscop cu fluorescența.
Conștientizarea importanței prezenței animalelor în viața noastră a fost bifată săptămâna aceasta în taberele și excursiile în care am fost, dar și prin vizita la o clinică veterinară. Am putut să vizităm animalele de la ferme, am colorat cai făcuți din lut și ne-am frământat propria pâine, descoperind noi abilități și talente pe care le avem.
Am fost și cu capul în nori în această săptămână. Senzația a fost datorată simulatorului de zbor, prin intermediul căruia am putut să fim mici piloți pentru câteva minute.
Activitățile din Săptămâna Altfel
Curioși din fire, arheologia ne-a atras atenția. Atelierul de educație nonformală la care am participat ne-a lăsat să descoperim cum este realizată munca unui arheolog. Activitatea interactivă ne-a dat ocazia să vedem cum se fac prospecțiile arheologice și ce facem atunci când descoperim situri arheologice. Așadar, am realizat și singuri o „săpătură”, descoperind comori ale Egiptului Antic. Arheologia nu a fost singura care ne-a activat curiozitatea. Astronomia și chimia păstrându-ne atenți și implicați în activitățile practice susținute.
Artele, nelipsite din viețile noastre, ne-au bucurat și în această săptămână. Ne-am pictat tricourile cu modele de mandale viu colorate sau ne-am lăsat mesaje care să marcheze finalul unui ciclu. Ne-am lăsat inspirați de Săptămâna Verde și am aplicat ce am învățat atunci. Ne-am confecționat ținute pentru podium din saci de gunoi și pungi reciclate. Pentru că Paștele se apropie cu pași repezi, ne-am organizat și pentru acesta. Am pregătit felicitări pentru părinții noștri, am pictat și am decorat ouă de Paște. Teatrul interactiv ne-a testat vigilența, punându-ne în situația de a-l salva pe prințul transformat în broască de vulpea cea vicleană.
Pian mat-ul ne-a oferit șansa de a cânta la clape sub o altă formă, iar muzica a completat și orele de educație fizică, prin jocuri distractive și antrenante. Desigur, elevii de gimnaziu și-au arătat pasiunea pentru rugby-tag într-un campionat, la finalul căruia câștigătorii au fost felicitați și aplaudați de colegii lor. Relaxarea a fost și ea parte din activități, fie că vorbim de ieșiri în parcuri sau de atelierul de muzicoterapie, în urma căruia vă spunem „Bine-ați venit în pace în inimile noastre!”. Dulcele și mâncarea nu au lipsit din activitățile acestei săptămâni. Așadar, ne-am bucurat de salată de fructe, completată de atelierul de pizza, pe care am putut să o pregătim cu ingredientele noastre preferate. Iar vizita făcută celor de la Heidi a reprezentat dulcele mult așteptat.
Echipă, comunitate și voluntariat
Tainele limbii japoneze au fost descoperite de o parte dintre noi, alături de miss Andreea Nicolae. Aceasta ne-a învățat câteva cuvinte în japoneză. Ne lăsăm inspirați de cei din jurul nostru și ne dorim să aflăm cât mai multe lucruri noi. Astfel, câțiva părinți ne-au prezentat și meseriile lor și am putut să vedem ce presupune să fii psiholog sau constructor, cântăreț sau model. Pentru cei mai mari dintre noi, cei de la Integral Edu ne-au prezentat oportunitățile de studiu din străinătate și care sunt pașii de urmat pentru a ajunge acolo.
Pentru că susținem ideea de echipă, am dorit să ne concentrăm pe aceasta în activitatea de teambuilding. Așadar, ne-am sudat și evaluat grupul de elevi prin tehnici de negociere și colaborare. Tot ca o echipă am funcționat și în treasure huntul în București, unde am descoperit câteva dintre frumusețile capitalei. Cursul de prim ajutor ne-a consolidat simțului civic, iar acum știm ce să facem și suntem pregătiți să ne oferim ajutorul dacă o persoană are nevoie.
Nu am uitat, desigur, să fim alături de cei care au nevoie. Le mulțumim celor de la SOS Satele copiilor pentru că ne-au dat ocazia ca pentru o zi să putem fi voluntari și să le oferim ajutorul nostru.