Rezultate Academice

Perioada începutului de an școlar pornește cu Olimpiada Națională de Dezbatere, Argumentare și Gândire Critică „Tinerii dezbat”, care se ține în București, în perioada 30.08 – 08.09. Little London participă în al doilea an consecutiv, fiind reprezentat de elevele noastre – Licu Ana, Ziemba Ania și Ioana Iliescu-Zigmund, coordonate fiind de Anca Dumitrașcu, profesor științe sociale și consilier școlar. Cele trei eleve se întrec în argumente cu 40 de echipe din întreaga țară.

Printre moțiunile dezbătute la etapa națională a olimpiadei din acest an s-au regăsit la secțiunea de începători: „adopția principiului scandinav Udeskole în România”, „conceptul de toleranță zero pentru firmele care practică reclama mincinoasă” și „inteligența artificială – amenințare majoră pentru întreaga omenire?”; și pentru secțiunea de avansați: „revalorizarea educației umaniste în școala românească”, „interzicerea produselor „fast-fashion” și „restituirea obiectelor de tip „artifact” țărilor de origine”.  

Adolescenții noștri s-au întrecut în argumente creative, formulate corect, din punct de vedere logic, prin relații cauză-efect. Aceștia testează fezabilitatea și sustenabilitatea moțiunilor, atât la nivelul țării noastre, cât și la nivel mondial. Gândirea critică își face simțită prezența prin contraargumentele din timpul dezbaterilor.

În dezvoltarea unui adolescent, dezbaterile joacă un rol extrem de important. Îi sunt cultivate abilitățile de comunicare și gândirea critică, în același timp beneficiază de un mediu unde își poate exprima opiniile și unde se poate implica în dezbateri constructive. Anca Dumitrașcu ne-a împărtășit și câteva gânduri despre ce aduce dezbaterea în viața unui adolescent:

Dezvoltarea abilităților de comunicare. Participarea la dezbateri îi învață pe adolescenți cum să își exprime ideile în mod clar și coerent. Ei învață să folosească argumente solide și să-și susțină punctele de vedere în fața altora. Aceste abilități sunt valoroase nu doar în cadrul dezbaterilor, ci și în viața de zi cu zi, în relațiile interpersonale sau în viitoarea lor carieră.

Gândirea critică și analitică. Dezbaterile îi provoacă pe adolescenți să analizeze subiectele în profunzime, să identifice argumente puternice și să găsească soluții la probleme complexe. Prin implicarea în dezbateri, tinerii învață să își dezvolte gândirea critică și să evalueze informațiile în mod obiectiv, fapt care îi ajută să ia decizii informate și să se adapteze la diverse situații.

Construirea încrederii în sine. Participarea la dezbateri îi ajută pe adolescenți să-și dezvolte încrederea în propria lor voce și în abilitățile lor de a se exprima în fața altora. Prin faptul că își prezintă ideile și argumentele în fața unui public, aceștia câștigă încredere în capacitate lor de a-și susține punctele de vedere și de a-și convinge audiența. Acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra încrederii în sine în toate aspectele vieții.

Înțelegerea diferitelor perspective. Participarea la dezbateri oferă adolescenților oportunitatea de a explora și înțelege diverse perspective și puncte de vedere. Ei învață să asculte cu atenție argumentele celorlalți și să răspundă în mod respectuos la opiniile diferite. Această experiență îi ajută să-și lărgească orizonturile și să devină cetățeni mai informați și mai toleranți.

Dezvoltarea abilităților de echipă. Dezbaterile sunt adesea realizate în echipe, iar colaborarea în cadrul acestora dezvoltă abilitățile de lucru în echipă ale adolescenților. Aceștia învață să își împartă sarcinile, să lucreze în mod coordonat și să se ajute unii pe alții să atingă obiectivele.”

Le ținem pumnii fetelor noastre și suntem mândri că dezbaterea devine deja o tradiție la Little London, anul trecut această olimpiadă aducând calificarea Aniei Ziemba în Lotul Național, care a reprezentat România la etapa din Vietnam.

Teodora David este unul dintre elevii noștri cu un parcurs admirabil. Motivația ei este cea pe care ne-o dorim pentru fiecare dintre copiii care ne trec pragul: de a-și defini și împlini visurile.

Rezultatul excelent de la Evaluarea Națională ne-a adus bucuria de a-i susține aspirațiile printr-o bursă pe toată perioada liceului. Abia așteptăm să o reîntâlnim pe Teodora, în prima ei zi de școală ca elevă a Liceului Teoretic Little London! Până atunci, am citit cu emoție și dăm mai departe mesajul pe care l-am primit de la ea:

”Am intrat în familia Little London acum șapte ani. Din prima zi în care am ajuns în școală, m-a întâmpinat  un mediu prietenos în care m-am simțit ”acasă”. 

Aici am crescut, alături de colegii mei, cu care am legat prietenii strânse. Și tot aici am primit aripi să zbor. Oricât de greu a fost, niciodată nu m-am simțit lăsată pe dinafară.

Doresc să mulțumesc școlii și profesorilor și aș vrea să menționez în special pe miss Adelina Popa și miss Adriana Iancu. Vă mulțumesc  pentru sprijinul și suportul acordat pe parcursul anilor de gimnaziu. Ați crezut în mine, m-ați  încurajat și m-ați susținut. Mi-ați răspuns la întrebări și de fiecare dată ați avut răbdare.”

Susținerea  profesorilor și sfaturile primite pe parcursul anilor de școală m-au ajutat să vreau ca opțiunea mea pentru liceu să fie Little London. 

Îmi doresc să rămân mai departe în familia Little London și să îmi continui studiile aici. Vreau să  beneficiez că și până acum, de tot sprijinul educațional dorind să cresc, să evoluez și să îmi împlinesc visurile. 

Vestea că am primit bursă Little London a fost o bucurie fără margini. Privesc cu optimism și cu încredere în viitor spre anii de liceu care vor urma. Prin realizările mele viitoare îmi doresc să mulțumesc școlii pentru oportunitatea primită.

Mulțumesc, Little London International Academy, pentru încrederea acordată! Sper ca într-o zi să te fac mândra de mine!

Emma Jibleanu este o adolescentă pasionată de limba engleză, dar și de literatură. A încheiat ciclul gimnazial cu rezultate excelente, iar la Evaluarea Națională a obținut o notă apropiată de cea maximă, ceea ce i-a adus și o bursă integrală din partea Liceului Teoretic Little London.

Media de la Evaluarea Națională i-ar fi permis accesul la oricare alt liceu prestigios din București. Am fost extrem de bucuroși să aflăm că Emma Jibleanu dorește să își continue studiile în școala noastră și am invitat-o să explice de ce a făcut această alegere:

”Pot spune că primii pași spre educație i-am făcut alături de Little London. Școala și profesorii au fost o parte importantă din viața mea. În fiecare an am adunat amintiri și fiecare an a adus ceva nou, consolindându-mi caracterul și voința de a face performanță. Când am susținere, suport, înțelegere și pregătire academică, nu pot spune decât că este exact ce mi-am dorit și lucrurile se vor întâmpla în direcția pe care o vreau eu. Când am profesori de la care găsesc mereu un răspuns, o povață sau o vorbă bună, nu pot decât să o iau ca pe un avantaj și să mă bucur că anii de liceu vor veni cu toate dorințele împlinite și voi face tot ce mi-am propus.

  Am fost întrebată de ce la nota pe care am luat-o la Evaluarea Națională nu am aplicat la orice alt liceu din București. De ce? Pentru că Little London a fost prima și singura mea opțiune și cum altfel ar fi putut fi? Nota pe care am luat-o reflectă parcursul meu educațional, implicarea multor profesori, sprijin și multă iubire. Așa că rezultatul meu este și rezultatul școlii mele, iar prin faptul că rămân aici arăt cât de importantă a fost și rămâne pentru mine. Bursa Little London este o răsplată a tuturor anilor și cunoștințelor acumulate, a efortului și a orelor de studiu și sunt mândră că am primit-o!

  Cum pot să arăt școlii cât de recunoscătoare sunt, dacă nu rămânând unde drumul meu a dus spre performanță? Cum pot să îmi mulțumesc mie dacă nu prin alegerea unui liceu care îmi va asigura viitorul dorit? Răspunsul este decizia pe care am luat-o. 

  Aștept cu nerăbdare tot ce va veni și entuziasmată să încep un nou capitol din viața mea!”

Evaluarea Națională este examenul primelor emoții majore din viața unui elev. În fiecare an, miza profesorilor LLI Academy este una mai complexă decât notele în sine: ne dorim să le asigurăm elevilor noștri și echilibrul emoțional, dar și încrederea în sine, ambele necesare pentru a trece cu bine prin acest moment.

Și anul acesta, la fel ca întotdeauna, am primit confirmarea că strategia noastră este corectă. Elevii LLI Academy au obținut rezultate excelente: rată de promovare de 100% și o medie generală a școlii aproape de 9. Însă, dincolo de cifre, la fel de important este să știm că ei au parcurs acest drum păstrându-și dragostea de învățătură și confortul psihic oferit de școală.

Miss Luminița Macsim, fondatoarea LLI Academy, are și un mesaj pentru proaspeții liceeni: ”Evaluarea Națională nu a fost decât un prag spre ceea ce urmează. Și, desigur, ce e mai bun abia începe! Mult succes la liceu! ✌️”

Scroll to Top