Noutăți
Fiecare nou an școlar este diferit și vine cu noi provocări, iar adaptarea și dezvoltarea continuă ne-au definit în ultimii ani, în domeniul educațional. Modul de interacționare și de învățare al copiilor se schimbă de la o generație la alta, iar școala trebuie să fie cea care le răspunde nevoilor, într-un mod pe care ei să-l îmbrățișeze.
Ne dedicăm construirii unui mediu în care elevii noștri să simtă că pot crește, atât din punct de vedere personal, cât și academic. Așadar, investim constant în echipa noastră și ajutăm la facilitarea procesului de comunicare profesori-elevi-părinți.
Adriana Iancu – noul director educațional
„Ultimii ani au reprezentat pentru noi toți o confruntare cu conturul îngroșat al imprevizibilului și ne-au antrenat și dezvoltat uneori mecanisme necesare supraviețuirii. Adaptare a fost, și la nivelul sistemului de educație, cuvântul cu sonoritatea cea mai ascuțită în perioada pandemiei, dar și odată cu întoarcerea la școală. La nivelul Liceului Teoretic „Little London”, adaptării din acești ani i-a făcut față forța lui împreună. Parteneriatul părinți-elevi-profesori s-a construit de-a lungul anilor și, mai ales în perioada de încercări prin care ultimii ani ne-au trecut.
Am învățat să ne ascultăm, să avem deschiderea de a ne oferi feedback constructiv, să ameliorăm procesul în mod constant și să creăm împreună în spațiul școlii o oază de stabilitate, de stare de bine în care nevoile elevilor noștri să își găsească împlinirea. Pentru că rezultatele acestor ani ne-au arătat că doar împreună putem construi și pentru că școala noastră devine un nume cu multă greutate în domeniul educației, ne dorim să diversificăm experiențele de învățare ale elevilor noștri, să le asigurăm contexte de învățare diferite în care să descopere ceea ce îi motivează și îi definește.
Pentru a veni în sprijinul elevilor, am conștientizat nevoia de a ne mări echipa de consilieri școlari, de a iniția parteneriate de voluntariat, de a deschide poarta școlii către programe de formare din diferite domenii și de a sprijini fiecare obiectiv al fiecărui elev al nostru. De aceea, la nivelul departamentului educațional, misiunea este de a ne menține elevii motivați pentru a veni într-un spațiu educațional în care starea de bine este constanta relației elev- profesor.”
Extinderea echipei de consilieri școlari
Extinderea echipei de consilieri școlari vine în urma beneficiilor pe care aceasta le-a adus și pentru că dorim să oferim un sprijin mai cuprinzător, atât pentru elevii noștri, cât și pentru părinții lor. (puteți citi întreg articolul aici)
Echipa coordonatori ciclu – profesori – elevi – părinți
La nivel educațional, sprijinul vine din partea coordonatorilor de ciclu. Împreună cu profesorii, elevii și părinții, formează o echipă, în care fiecare membru este parte activă în procesul de creare și menținere a unui mediu de învățare eficient și armonios.
Primul contact cu mediul școlar, trecerea de la un ciclu la altul, de la învățător la diriginte și profesori de specialitate pentru fiecare materie reprezintă schimbări care influențează elevii în comportamentul lor de învățare și socializare.
Un coordonator de ciclu ajută la conectarea perspectivelor profesorilor asupra procesului educațional cu așteptările părinților și cu nevoile elevilor. O comunicare constantă și eficientă facilitează găsirea unor soluții la provocările care apar în parcursul unui an școlar și, în același timp, ajută la construirea unui mediu sigur și potrivit unei dezvoltări emoționale și educaționale echilibrate.
Formarea echipei de profesori și evoluția continuă
Formarea echipei de profesori începe cu induction-ul, compus dintr-o serie de ședințe de pregătire profesională prin care îi ajutăm să se familiarizeze cu modul de a lucra în școală și cu viziunea Little London de a pune nevoile elevilor în centrul eforturilor noastre.
Toate cadrele didactice participă la cursuri desfășurate în fiecare modul, cu tematici diferite, în funcție de nevoile întâlnite la clasă.
Pentru a putea construi și menține echipa de profesori Little London este nevoie de implicare, un mediu motivant, încredere reciprocă și dorința de a ne dezvolta ca profesioniști. Împărtășim experințe și cunoștințe care ne conduc spre soluții strategice și creative.
Importanța voluntariatului în procesul educațional
Suntem conștienți că, mai ales în rândul liceenilor, există nevoia de a intra în contact cu diferite domenii. De aceea, am pus bazele unui departament de programe educaționale și voluntariat care să vină în întâmpinarea acestor necesități.
Căutăm să îi scoatem pe elevi din mediul școlar și să îi punem și în fața unor experiențe autentice de învățare. Iar ideea de voluntariat este transmisă de profesorii Little London ca valoare importantă din procesul educațional. Toate activitățile pe care elevii le desfășoară în cadrul voluntariatului îi formează ca viitori adulți, le dezvoltă empatia și spiritul civic.
Nevoia evenimentelor în procesul educațional
Fie că vorbim de evenimente ce se desfășoară în școală sau de evenimente în afara ei, echipa care le gestionează se concentrează pe a duce mediul educațional în viața de zi cu zi. Elevii au nevoie să înțeleagă și să pună în practică teoria învățată în școală. Participarea, mai ales cea activă, ajută la dezvoltarea elevilor, atât din punct de vedere profesional, cât și personal.
La Little London suntem o echipă care este în continuă dezvoltare și care se concentrează pe soluționarea provocărilor care apar în timp, printr-o comunicare constantă între cadrele didactice, elevi și părinți.
Contribuția echipelor de consilieri școlari până acum
La Little London International Academy suntem o echipă care se dedică să asigure un mediu școlar sigur și sănătos, unde fiecare elev să beneficieze de o dezvoltare optimă. De-a lungul anilor, consilierii școlari au fost alături atât de elevi, cât și de părinți, oferindu-le sprijin emoțional, consiliere academică și orientare pentru dezvoltarea personală. Au reprezentat resursele valoroase prin care elevii au fost ajutați să facă față provocărilor, să își dezvolte abilitățile de luare a deciziilor și să își construiască viitorul cu încredere.
Printre punctele forte ale echipei noastre de consilieri fac parte consilierea individuală și cea de familie. Specialiștii au fost prezenți întotdeauna pentru a oferi suport emoțional și orientare personalizată pentru elevi și pentru părinți. Aceste ședințe au ajutat la abordarea problemelor, la identificarea soluțiilor și la construirea unei comunicări mai bune între elevi și părinții lor.
Colaborarea este și între consilieri și cadrele didactice, aceștia fiind parteneri esențiali în adaptarea procesului educațional la nevoile unice ale elevilor. Discuțiile regulate cu profesorii i-au ajutat pe consilieri să identifice posibilele dificultăți academice ori emoționale ale elevilor. Aceștia au dezvoltat strategii pentru a-i putea spijini în clasă.
Extinderea echipei de consilieri școlari la Little London
Datorită beneficiilor aduse și pentru că ne dorim să creștem și să ne dezvoltăm continuu, am hotărât să investim în dezvoltarea echipei noastre de consilieri școlari, pentru a oferi un sprijin mai cuprinzător pentru elevi și părinți. Suntem încântați să vă anunțăm că, începând cu acest an nou școlar, am extins echipa noastră de consilieri, iar acum avem trei profesioniști dedicați: Alesia Rădulescu, Geanina Dănilă și Anca Dumitrașcu.
Mărirea echipei de consilieri școlari în Little London reprezintă o decizie esențială în îmbunătățirea procesului educațional și a bunăstării elevilor. Vrem să creăm un mediu școlar unde fiecare elev să simtă că este susținut și încurajat să își atingă potențialul său maxim. Alături de echipa noastră de consilieri școlari, suntem pregătiți să realizăm acest obiectiv într-un mod mai amplu și mai profund.
Cei trei consilieri școlari au o experiență vastă în domeniul consilierii școlare și aduc abordări unice prin care să răspundă nevoilor diverse ale elevilor noștri. Sunt pregătiți să colaboreze cu părinții și cadrele didactice, să identifice și să implementeze strategii eficiente pentru succesul academic și dezvoltarea personală a fiecărui elev.
Alesia Rădulescu – Consilier școlar Preschool și Primar
Alesia Rădulescu este licențiată în Psihologie și absolventă a unui master în Psihodiagnoză cognitivă și consiliere psihologică. În prezent este psiholog cu drept de liberă practică în specializarea Psihologie clinică și urmează un program de formare în psihoterapia copiilor și adolescenților. Fundamentarea teoretică dobândită prin participarea constantă la cursuri de formare continuă este împletită cu o experiență de 4 ani în lucrul cu copiii, atât în practica privată, cât și rezultată din programele de dezvoltare personală derulate în diverse medii educaționale.
Geanină Dănilă – Consilier Școlar Gimnaziu
Geanina Dănilă este psiholog cu drept de liberă practică sub supervizare în specializarea Psihologie Educațională, consiliere școală și consiliere vocațională. A obținut licența în psihologie în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București. A absolvit și masterul în cadrul programului de Psihologie Educațională și Consiliere Psihologică. De asemenea, și-a continuat formarea în cadrul institului SPER – Consiliere psihologică cuplu-copil-familie. A participat la numeroase conferințe naționale și internaționale: „ADHD-UL la copii, adolescenți și adulți. Evaluare și metode de intervenție”, „Neuropsihologia tulburărilor specifice de învățare”, „Educația Cognitivă în dificultățile de învățare”, „The International Conference of Experential Psychotherapy and Unifing Personal Development”.
În activitatea profesională, a lucrat alături de copii, cât și de părinți și educatori/profesori în programele de dezvoltare personală pe care le-a desfășurat în diverse instituții preșcolare și școlare.
Anca Dumitrașcu – Consilier Școlar Liceu
Anca Dumitrașcu este psiholog cu drept de liberă practică autonom în Psihologie Educațională și, sub supervizare, în Psihologie clinică. Este licențiată în psihologie și absolventă a două programe de masterat de specialitate în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București, și anume: Psihologie Educațională și consiliere psihologică și Psihodiagnoză, Psihoterapie experiențial unificatoare (PEU) și dezvoltare personală. Anca a absolvit și două module psihopedagogice care îi permit să fie mai aproape de elevii săi și din rolul de cadru didactic.
Formarea profesională a Ancăi este completată de 12 cursuri de formare continuă, din care enumerăm: Consilierea școlară în situații de criză, Impactul factorilor psihologici în tulburările depresive, Identitatea sexuală și personalitatea de tip sadic și masochist, Implicații clinice și educaționale ale dezvoltării psihosociale la copii și adolescenți, Bune practici în evaluarea psihologică, raportul complex de evaluare, Consilierea educațională și școlară, Conferința internațională „Educație cognitivă în dificultățile de învățare”.
Motivele extinderii echipei de consilieri școlari Little London
De-a lungul activității sale profesionale, Anca Dumitrașcu a identificat o serie de motive pe care se fundamentează decizia extinderii echipei de consilieri școlari, ajutând elevul în nevoile pe care acesta le dezvoltă în parcursul școlar:
„Numărul de elevi din școală a crescut și a devenit tot mai dificil pentru consilierii școlari să acopere nevoile emoționale și psihologice ale tuturor elevilor. Fiecare elev este unic și are nevoi individuale, iar o echipă mai mare de consilieri poate să ofere o gamă mai largă de servicii de consiliere, abordând eficient diverse probleme, precum anxietatea, depresia, problemele de comportament sau tulburările de învățare, stresul și problemele de sănătate mentală.
Creșterea numărului de elevi în școală aduce cu ea și creșterea comunicării și implicării părinților. Astfel, mai mulți consilieri școlari pot facilita o comunicare mai deschisă și mai eficientă între elevi, părinți și cadrele didactice.
O echipă mai mare de consilieri înseamnă că ei pot să funizeze intervenții mai rapide și mai eficiente care să ajute elevii să facă față provocărilor care apar în parcursul lor școlar. Ei sunt în continuă schimbare și dezvoltă anumite nevoi, iar consilierii școlari sunt cei care joacă un rol important în ajutarea lor când vine vorba de a se adapta unui nou mediu atunci când trec de la copilărie, la adolescență, la viața de adult. Să îi sprijine emoțional și psihologic în problemele legate de anxietate, depresie sau tulburările de alimentație. Să îi ghideze în luarea deciziilor legate de carieră și educație, prin evaluări vocaționale, consiliere în alegerea facultății sau a meseriei potrivite. Să le ofere programe și suport pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale, precum empatia, reziliența și gestionarea conflictelor.
Așadar, mărirea echipei este una esențială pentru a ne asigura că fiecare elev primește atenția și sprijinul necesar, că oferim o gamă diversificată de servicii de consiliere și o abordare eficientă a problemelor, o comunicare mai bună cu părțile implicate în educație.
La Little London ne dorim să creăm un mediu în care elevii să se simtă acceptați, sprijiniți și îndrumați în procesul lor de creștere și dezvoltare, să contribuim la formarea adulților sănătoși, capabili și bine pregătiți pentru viitorul lor.”
Cum puteți beneficia de echipa de consilieri școlari Little London
Părinții și elevii noștri sunt încurajați să profite de resursele și expertizele consilierilor noștri școlari. Aceștia sunt disponibili pentru discuții individuale, ședințe de grup și vor organiza programe educaționale pentru a sprijini dezvoltarea elevilor noștri.
Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu dumneavoastră și, prin experineța noastră, să vă sprijinim în parcursul academic și personal.
Dacă doriți să programați o întâlnire cu unul dintre consilierii noștri școlari sau vreți să aflați mai multe detalii despre modul în care ne putem ajuta elevii, vă rugăm să ne contactați. Suntem aici pentru dumneavoastră și pentru a vă susține în fiecare etapă a parcursului vostru școlar.
La Little London International Academy ne dedicăm succesului și dezvoltării elevilor voștri!
Perioada începutului de an școlar pornește cu Olimpiada Națională de Dezbatere, Argumentare și Gândire Critică „Tinerii dezbat”, care se ține în București, în perioada 30.08 – 08.09. Little London participă în al doilea an consecutiv, fiind reprezentat de elevele noastre – Licu Ana, Ziemba Ania și Ioana Iliescu-Zigmund, coordonate fiind de Anca Dumitrașcu, profesor științe sociale și consilier școlar. Cele trei eleve se întrec în argumente cu 40 de echipe din întreaga țară.
Printre moțiunile dezbătute la etapa națională a olimpiadei din acest an s-au regăsit la secțiunea de începători: „adopția principiului scandinav Udeskole în România”, „conceptul de toleranță zero pentru firmele care practică reclama mincinoasă” și „inteligența artificială – amenințare majoră pentru întreaga omenire?”; și pentru secțiunea de avansați: „revalorizarea educației umaniste în școala românească”, „interzicerea produselor „fast-fashion” și „restituirea obiectelor de tip „artifact” țărilor de origine”.
Adolescenții noștri s-au întrecut în argumente creative, formulate corect, din punct de vedere logic, prin relații cauză-efect. Aceștia testează fezabilitatea și sustenabilitatea moțiunilor, atât la nivelul țării noastre, cât și la nivel mondial. Gândirea critică își face simțită prezența prin contraargumentele din timpul dezbaterilor.
În dezvoltarea unui adolescent, dezbaterile joacă un rol extrem de important. Îi sunt cultivate abilitățile de comunicare și gândirea critică, în același timp beneficiază de un mediu unde își poate exprima opiniile și unde se poate implica în dezbateri constructive. Anca Dumitrașcu ne-a împărtășit și câteva gânduri despre ce aduce dezbaterea în viața unui adolescent:
„Dezvoltarea abilităților de comunicare. Participarea la dezbateri îi învață pe adolescenți cum să își exprime ideile în mod clar și coerent. Ei învață să folosească argumente solide și să-și susțină punctele de vedere în fața altora. Aceste abilități sunt valoroase nu doar în cadrul dezbaterilor, ci și în viața de zi cu zi, în relațiile interpersonale sau în viitoarea lor carieră.
Gândirea critică și analitică. Dezbaterile îi provoacă pe adolescenți să analizeze subiectele în profunzime, să identifice argumente puternice și să găsească soluții la probleme complexe. Prin implicarea în dezbateri, tinerii învață să își dezvolte gândirea critică și să evalueze informațiile în mod obiectiv, fapt care îi ajută să ia decizii informate și să se adapteze la diverse situații.
Construirea încrederii în sine. Participarea la dezbateri îi ajută pe adolescenți să-și dezvolte încrederea în propria lor voce și în abilitățile lor de a se exprima în fața altora. Prin faptul că își prezintă ideile și argumentele în fața unui public, aceștia câștigă încredere în capacitate lor de a-și susține punctele de vedere și de a-și convinge audiența. Acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra încrederii în sine în toate aspectele vieții.
Înțelegerea diferitelor perspective. Participarea la dezbateri oferă adolescenților oportunitatea de a explora și înțelege diverse perspective și puncte de vedere. Ei învață să asculte cu atenție argumentele celorlalți și să răspundă în mod respectuos la opiniile diferite. Această experiență îi ajută să-și lărgească orizonturile și să devină cetățeni mai informați și mai toleranți.
Dezvoltarea abilităților de echipă. Dezbaterile sunt adesea realizate în echipe, iar colaborarea în cadrul acestora dezvoltă abilitățile de lucru în echipă ale adolescenților. Aceștia învață să își împartă sarcinile, să lucreze în mod coordonat și să se ajute unii pe alții să atingă obiectivele.”
Le ținem pumnii fetelor noastre și suntem mândri că dezbaterea devine deja o tradiție la Little London, anul trecut această olimpiadă aducând calificarea Aniei Ziemba în Lotul Național, care a reprezentat România la etapa din Vietnam.


Teodora David este unul dintre elevii noștri cu un parcurs admirabil. Motivația ei este cea pe care ne-o dorim pentru fiecare dintre copiii care ne trec pragul: de a-și defini și împlini visurile.
Rezultatul excelent de la Evaluarea Națională ne-a adus bucuria de a-i susține aspirațiile printr-o bursă pe toată perioada liceului. Abia așteptăm să o reîntâlnim pe Teodora, în prima ei zi de școală ca elevă a Liceului Teoretic Little London! Până atunci, am citit cu emoție și dăm mai departe mesajul pe care l-am primit de la ea:
”Am intrat în familia Little London acum șapte ani. Din prima zi în care am ajuns în școală, m-a întâmpinat un mediu prietenos în care m-am simțit ”acasă”.
Aici am crescut, alături de colegii mei, cu care am legat prietenii strânse. Și tot aici am primit aripi să zbor. Oricât de greu a fost, niciodată nu m-am simțit lăsată pe dinafară.
Doresc să mulțumesc școlii și profesorilor și aș vrea să menționez în special pe miss Adelina Popa și miss Adriana Iancu. Vă mulțumesc pentru sprijinul și suportul acordat pe parcursul anilor de gimnaziu. Ați crezut în mine, m-ați încurajat și m-ați susținut. Mi-ați răspuns la întrebări și de fiecare dată ați avut răbdare.”
Susținerea profesorilor și sfaturile primite pe parcursul anilor de școală m-au ajutat să vreau ca opțiunea mea pentru liceu să fie Little London.
Îmi doresc să rămân mai departe în familia Little London și să îmi continui studiile aici. Vreau să beneficiez că și până acum, de tot sprijinul educațional dorind să cresc, să evoluez și să îmi împlinesc visurile.
Vestea că am primit bursă Little London a fost o bucurie fără margini. Privesc cu optimism și cu încredere în viitor spre anii de liceu care vor urma. Prin realizările mele viitoare îmi doresc să mulțumesc școlii pentru oportunitatea primită.
Mulțumesc, Little London International Academy, pentru încrederea acordată! Sper ca într-o zi să te fac mândra de mine!
Emma Jibleanu este o adolescentă pasionată de limba engleză, dar și de literatură. A încheiat ciclul gimnazial cu rezultate excelente, iar la Evaluarea Națională a obținut o notă apropiată de cea maximă, ceea ce i-a adus și o bursă integrală din partea Liceului Teoretic Little London.
Media de la Evaluarea Națională i-ar fi permis accesul la oricare alt liceu prestigios din București. Am fost extrem de bucuroși să aflăm că Emma Jibleanu dorește să își continue studiile în școala noastră și am invitat-o să explice de ce a făcut această alegere:
”Pot spune că primii pași spre educație i-am făcut alături de Little London. Școala și profesorii au fost o parte importantă din viața mea. În fiecare an am adunat amintiri și fiecare an a adus ceva nou, consolindându-mi caracterul și voința de a face performanță. Când am susținere, suport, înțelegere și pregătire academică, nu pot spune decât că este exact ce mi-am dorit și lucrurile se vor întâmpla în direcția pe care o vreau eu. Când am profesori de la care găsesc mereu un răspuns, o povață sau o vorbă bună, nu pot decât să o iau ca pe un avantaj și să mă bucur că anii de liceu vor veni cu toate dorințele împlinite și voi face tot ce mi-am propus.
Am fost întrebată de ce la nota pe care am luat-o la Evaluarea Națională nu am aplicat la orice alt liceu din București. De ce? Pentru că Little London a fost prima și singura mea opțiune și cum altfel ar fi putut fi? Nota pe care am luat-o reflectă parcursul meu educațional, implicarea multor profesori, sprijin și multă iubire. Așa că rezultatul meu este și rezultatul școlii mele, iar prin faptul că rămân aici arăt cât de importantă a fost și rămâne pentru mine. Bursa Little London este o răsplată a tuturor anilor și cunoștințelor acumulate, a efortului și a orelor de studiu și sunt mândră că am primit-o!
Cum pot să arăt școlii cât de recunoscătoare sunt, dacă nu rămânând unde drumul meu a dus spre performanță? Cum pot să îmi mulțumesc mie dacă nu prin alegerea unui liceu care îmi va asigura viitorul dorit? Răspunsul este decizia pe care am luat-o.
Aștept cu nerăbdare tot ce va veni și entuziasmată să încep un nou capitol din viața mea!”
Suntem fericiți pentru fiecare dintre elevii absolvenți ai LLI Academy care, astăzi, și-a văzut împlinit visul de a ajunge la liceul dorit.
Vă felicităm și ne bucurăm că am fost parte din călătoria voastră!
Rezultatele finale, în urma repartizării computerizate, sunt disponibile aici: