JURNAL DE ÎNVĂȚĂTOR/ Cum apropiem copiii de artă

de Sofia Crudu, profesoară preschool LLI Academy

Am fost provocată să-mi pun condeiul la treabă și să mă gândesc la Cum apropiem copiii de artă.
Chiar așa! Cum?
Și m-am gândit la cât spațiu ocupă artele in viața copiilor de la clasa mea, și nu mă refer la orele care sunt deja în programa școlară.

,, Sophia, azi ne cânți la chitară?”
Așa incep majoritatea zilelor mele la școală.
Vorbim atât de mult despre școala centrată pe elev și de multe ori doar vorbim.
Dacă ne-am apleca doar puțin spre omulețul acela mic care intră pentru prima dată pe poarta școlii cu ochii aceia iscoditori și luminoși, răspunsul ne-ar veni firesc.
Copiii, prin natura lor, se joacă. Și dacă ăsta este modul prin care le putem deschide inimile, apăi să renunțăm la scorțosenia pe care o mai căpătăm in viața de adult și să ne jucăm. C-o fi cu pensoane, culori pe hârtie sau pe asfaltul din curtea școlii, că punem numerele in versuri și pe note muzicale, toate acestea înseamnă și artă.

Mai deunăzi, intorcăndu-ne dintr-o excursie, cântau de mama-focului, în autocar, versuri învățate la ora de matematică:
Nouă stă într-un picior
Și vine in pas ușor
Zece s-a a alăturat
Șiru-i gata completat.😀

Sunt atâtea studii care ne indică cu acuratețe că școala nu ar trebui să fie doar despre reginele balului – româna și matematica, ci mai degrabă ar trebui să dea o direcție omulețului aflat în formare, iar artele ajută din plin.

Orele de muzică, desen, mișcare, lectură creativă, teatru, toate la un loc îi fac pe copii să se apropie in primul rând de ei, să se conecteze cu sinele lor și să descopere cine sunt cu adevărat, neuitănd vreo clipă de magia jocului.
Nu jocurile tematice sau aflate sub îndrumarea noastră ci tocmai acelea care vin din interiorul lor, jocurile primare, firești.

Cele mai multe a-hauri venite din partea copiilor le-am simțit atunci când au avut spațiul să fie autentici. Și tot atunci am văzut și cea mai mare putere de învățare.
Integrarea artelor in orele de la școală păstrează vie luminița din ochii copiilor și îi face, ca peste ani, să declare firesc: mie chiar mi-a fost drag de școală!

Scroll to Top