Importanța donării de sânge – Interviu

Demersul comunității Little London International Academy în colectele mobile aduce în față importanța donării de sânge. Ne bucurăm că putem să fim parte din ajutorul primit de persoanele care au nevoie. Evenimentele noastre #Picătura ta este oceanul cuiva! Donează viață! sunt informative și educative pentru elevii noștri. Considerăm că discuțiile despre voluntariat, despre donarea de sânge, prezentarea oamenilor care să fie un exemplu pentru ei, ajută elevii să facă primul pas în răspândirea binelui.

Interviul prezent în acest articol este unul care are ca rol informarea în legătură cu importanța donării de sânge. Să conștientizăm de ce este nevoie de sânge, ce implică siguranța pacientului și, desigur, care sunt beneficiile donării. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești, ne-a acordat acest interviu și ne-a răspuns întrebărilor, pentru a aduce un plus de informație și siguranță, atunci când vorbim de donarea de sânge.

Importanța donării de sânge

De ce este importantă donarea de sânge?

Medicina nu poate fi concepută în zilele noastre fără suportul transfuzional. Secțiile de medicină internă, gastroenterologie, hematologie, oncologie, traumatologie, ortopedie, chirurgie, transplant, pediatrie, ginecologie, obstetrică nu ar putea funcționa. Tratamentul specific nu ar putea fi susținut.

Cum poate o singură donare de sânge să facă o diferență semnificativă în viața cuiva?

Într-o hemoragie acută, indiferent de cauză, punga de sânge donată poate fi salvatoare.

Ce rol joacă donatorii de sânge în tratarea pacienților cu afecțiuni grave sau în caz de urgențe medicale?

Donatorii de sânge sunt sursa de viață pentru pacienții dependenți de tratamentul transfuzional. Aceștia nu pot trăi, dacă nu primesc la timp componentele sanguine necesare.

Cum poate fiecare dintre noi să contribui la promovarea și susținerea donării de sânge în comunitatea noastră?

Fiecare cetățean poate susține donarea de sânge prin diseminarea informațiilor furnizate de centrele de transfuzie și de asociațiile alăturate centrelor, prin exemplul personal de donare. Desigur, dacă sănătatea și vârsta îi permit.

Nevoia de sânge

Ne puteți explica cât de mare este nevoia de sânge?

Nevoia de componente sanguine a crescut în ultimii ani, datorită creșterii complexității serviciilor medicale, datorită fenomenului de îmbătrânire a populației, datorită creșterii patologiei oncologice.

Care sunt principalele situații în care pacienții necesită transfuzii de sânge?

Contextul de administrare a tratamentului transfuzional este legat de numeroasele accidente rutiere, accidente de muncă, patologii cronice și acute, pe toate specialitățile medicale.

Cum este evaluată și gestionată nevoia de sânge într-un spital sau centru medical?

Spitalele care administrează tratament transfuzional au în structură Unitate de transfuzie sanguină. Aceasta evaluează cererile de componente sanguine primite din secții. În funcție de totalitatea cererilor pe întreg spitalul, își constituie necesarul de stoc (stoc de uz curent, de rezervă sau de urgență). Mai departe, ținând cont de necesarul de stoc, spitalele comandă Centrului de transfuzie teritorial componentele sanguine necesare.

Ce se întâmplă dacă nevoia de sânge depășește oferta disponibilă?

Dacă nevoia de sânge este mai mare decât capacitatea centrului cu care spitalul este în relații contractuale, se apelează la alte centre de transfuzie apropiate ca distanță, care pot onora o altă parte din cereri. Dacă nu se acoperă nici astfel cererea, se temporizează intervențiile programate, pacienții cronici, internările care nu sunt urgențe.

Cum afectează lipsa sângelui disponibil capacitatea spitalelor de a furniza tratamente adecvate pacienților?

Lipsa componentelor sanguine suficiente pentru suportul transfuzional optim determină, în general, amânarea intervențiilor chirurgicale, a tratamentelor citostatice, temporizarea tratamentelor în chirurgia reparatorie.

Ce măsuri se iau pentru a asigura disponibilitatea constantă a sângelui necesar în cadrul comunității?

Centrele de transfuzie urmăresc evoluția stocurilor în timp real. Fac un management corespunzător al donatorilor, crescând sau optimizând, prin măsuri specifice, colecta pentru a se plia pe necesarul spitalelor.

Siguranța pentru pacient

Mulți oameni sunt reticenți în ceea ce privește donarea de sânge, din motive de siguranță sau temeri legate de procedură. Ce le puteți spune pentru a-i liniști?

Riscurile donării de sânge sunt minime pentru o persoană sănătoasă. Nu există risc de infectare pentru donator, datorită utilizării doar a materialelor sanitare de unică folosință.

Care sunt precauțiile luate pentru a asigura siguranța transfuziilor de sânge pentru pacienți?

Sunt numeroase măsuri de creștere a siguranței transfuzionale. Să se respecte cu strictețe procedurile de operare standard la stabilirea eligibilității potențialilor donatori. Să se informeze corect donatorii, pentru a conștientiza exercițiul de sinceritate impus de interviul medical de la selecție. Să se utilizeze teste tot mai performante pentru calificarea biologică a unităților donate.

Ce măsuri se iau pentru a preveni transmiterea de boli sau infecții prin transfuziile de sânge?

Implementarea sistemului de management al calității în centre, asigură fluxul operațional al donării. De la recoltare până la testare. Cu teste tot mai performante pentru calificarea biologică a unităților donate.

Cum sunt selectați și evaluați donatorii pentru a se asigura că sângele donat este sigur pentru transfuzie?

Implementarea procedurilor standard de selecție a potențialilor donatori în conformitate cu legislația națională și cu Directivele europene.

Există riscuri asociate cu transfuziile de sânge? Cum sunt acestea gestionate în practica medicală?

Există numeroase riscuri asociate tratamentului transfuzional care pot fi riscuri biologice și riscuri imunologice complexe. Sunt riscuri cunoscute și asumate de medicii prescriptori ai tratamentului. Când decid aplicarea tratamentului transfuzional unui pacient, cântăresc foarte bine Riscul versus Beneficiul.

Care sunt semnele sau simptomele pe care pacienții trebuie să le urmărească după o transfuzie de sânge și ce ar trebui să facă în caz de complicații?

Pacienții nu trebuie să urmărească semnele sau simptomele ce pot apărea după o transfuzie de sânge. Aceasta este misiunea cadrelor medicale, care au obligația supravegherii transfuziei și monitorizarea post-transfuzională a pacientului primitor.

Beneficiile donării de sânge

Ce ar trebui să știe oamenii despre beneficiile donării de sânge?

Cel mai important beneficiu al donării îl constituie ajutorarea semenilor. Participarea comunității la asigurarea stării de sănătate a unui individ.

Pe lângă salvarea de vieți, care sunt alte beneficii ale donării de sânge pentru donatori?

Pentru donatorul sănătos și curajos, donarea este neutră, nu oferă beneficii sau nu aduce prejudicii.

Cum poate donarea de sânge să contribuie la îmbunătățirea sănătății generale a donatorului?

Examenele medicale clinice și paraclinice care sunt prilejuite de actul donării de sânge oferă donatorului oportunitatea de a lua contact cu sistemul public de sănătate și de a acționa preventiv. Fie este asigurat că are o stare bună de sănătate. Fie că este posibil să existe o stare premergătoare unei anumite patologii, care poate fi gestionată în timp util.

Ce rol joacă donatorii de sânge în promovarea solidarității și comunității în societatea noastră?

Rolul esențial al donatorilor în comunitate este important. Prin exemplul faptelor bune, prin asocierea unor oamenii foarte diferiți, din medii sociale diferite, sub aceeași cauză a generozității și întrajutorării.

Cum poate o companie de donare de sânge să atragă și să motiveze mai mulți oameni să doneze și să devină donatori pe termen lung?

Dacă o campanie este bine structurată și are o cauză unitară, comună mai multor tipologii umane, va avea sustenabilitate pe termen lung.

#8 Picătura ta este oceanul cuiva
#8 Picătura ta este oceanul cuiva
Scroll to Top