De ce reușește șahul să îi fascineze pe elevii noștri, chiar și în era digitală

Astăzi a avut loc campionatul de șah Little London International Academy. Au participat 32 de copii, atât din ciclul gimnazial cât și cel liceal. Au concurat mixt, în funcție de nivelul fiecăruia, iar finala s-a jucat între doi elevi de clasa a-8-a, Matei Rusu ieșind învingător.


Elevii noștri s-au bucurat de oportunitatea unui campionat organizat în școala lor, surpriza zilei fiind Alessandra, singura fată care s-a înscris în această provocare.


“Pentru luna aprilie pregătesc un al doilea concurs, la care încurajez mai multe fete să se înscrie. Aștept cu nerăbdare să-mi văd elevii pasionați de șah din nou”, a fost vestea bună anunțată de Răzvan Bădău, profesor de sociologie și filosofie.

Eric, clasa a-5-a, explică și el ce înseamnă pentru el șahul, încă de la această vârstă: ”Este sportul minții. Îți face mintea mai agilă și te ajută mult în viață.”

Întrebat dacă nu se plictisește să stea la o masă pentru un timp îndelungat, Eric afirmă că important este ce se întâmplă pe masă, pe tabla de joc mai exact: ”Mie acest joc îmi menține atenția trează.”

Matei Rusu, câștigătorul acestui concurs de șah, pune în balanță jocurile video și șahul. Câștigă șahul: “Pe mine șahul m-a ajutat să-mi dezvolt multe abilități, inclusiv atenția și concentrarea. Pentru mine jocurile video sunt clar o mare pierdere de timp comparativ cu jocul de șah. Îmi place când reușesc să câștig partide, deoarece e clar că avansez. Îmi place să joc și online, pentru că acolo pot să-mi văd scorul și evoluția, bineînțeles.”

Sandu, clasa a-5-a, crede despre șah că este un sport anticipativ, plin de momente care te pun la încercare psihic: “Mereu trebuie să fiu cu două mișcări înaintea adversarului. Pentru mine este distractiv, pentru că implică să îți provoci un prieten la o partidă și să vă bucurați împreună de joc.”


Le urăm succes pasionaților de șah la următoarea competiție și le admirăm maturitatea cu care abordează această activitate!

Scroll to Top